Der kom Sol over Gudhjem lidt tidligere i år

Der kom Sol over Gudhjem lidt tidligere i år

5. april 2020 2 Af Peter Norris

De tidligste radiser går man hvert år og glæder sig til i en april, hvor køkkenhaven ellers ikke byder på de store kulinariske oplevelser. Derfor bliver de allerførste ikke bare dyppet i salt og fortæret hele (det kommer senere) – de bliver fejret med en fest på tallerkenen. Røget sild, salat og purløg fra haven, samt æggeblommer fra høns som i ugevis er blevet fodret med kålblade, vårsalat og nyspiret ukrudt.

Sol over Gudhjem plejer vi først at spise engang i sidste halvdel af april, hvor de tidligst såede radiser fra drivhuset endelig har fået en størrelse hvor man kan være bekendt at snuppe dem. De sås i februar når jordtemperaturen er kommet op på 5°, men herefter kan det blive vinter igen med faldende temperatur – fremspiringen og den videre udvikling kan nemlig derfor godt tage lidt tid. Tidligste høst har indtil nu været 13. april, og flere uger senere i andre år.

Forkultiverede radiser udplantes

Jeg har derfor dennegang forkultiveret radiserne ved at så dem indendørs 7. februar i pluggbox med 2-3 frø pr celle. Der blev sået to tidlige sorter: Rudi, som jeg har dyrket i mange år, og Polonez (Kingsseeds) som er ny for mig.  I drivhuset såede jeg Rudi som jeg plejer da jorden nåede op på de 5°. Lidt over 14 dage senere kunne de forkultiverede radiseklumper blive udplantet i et overdækket frilandsbed, mens drivhusets radiser knap nok havde vist sig. Siden har begge hold radiser fået ekstra beskyttelse med fiberdug når der har været udsigt til nattefrost.

Forrest radiser Rudi – bagved er blomkål udplantet først i marts

For 2 dage siden så det ud til at Rudi var klart den tidligste, mens Polonez haltede lidt bagefter – men idag har Polonez næsten indhentet forspringet. Og i drivhuset er der mindst endnu en uge til høst.

Radise Rudi i drivhuset har vist haft besøg af nogle snegle

Næste år er planen at gøre det endnu bedre (det siger jeg hvert år), for så skal de forkultiverede radiser udplantes i drivhuset frem for i det plastdækkede frilandsbed. Både luft- og jordtemperatur er nemlig altid højere i drivhuset end udenfor i mistbænke eller overdækkede bede – så det kan være der i 2021 bliver Sol over Gudhjem allerede i marts.

For en sjælden gangs skyld et madbillede

Radisefrø er iøvrigt ikke bare radisefrø – der kan være store forskelle selv om frøenes holdbarhed er forholdsvis lang. Herunder ses to rækker sået samtidig mellem nogle overvintrede broccolini.  Til venstre er det Polonez – til højre er et brev meget billige unavngivne frø fra Lidl, som ved en fejltagelse kom hjem i indkøbsposen.