Tidlig broccolini og broccoli

Tidlig broccolini og broccoli

25. maj 2020 4 Af Peter Norris

Jeg har i mange år dyrket overvintrende broccoli som sås i september, overvintrer i små potter i drivhuset og udplantes i mistbænk i marts. Det plejer at give pæne, almindelige broccolihoveder i starten af juni. Derimod har jeg af en eller anden grund aldrig forsøgt at dyrke broccolini (også kaldet aspargesbroccoli, brokali og sikkert også andet) på samme måde. Men sidste år i september havde jeg en rest frø af sorten Atlantis og et frilandsbed jeg vidste ville være ledig til udplantning i oktober, så det skulle afprøves.

Efter udplantningen fik de desværre ikke ret meget opmærksomhed – alt for sent blev det opdaget at sneglene hele efteråret havde været ret aktive, og planterne fyldte en hel del mindre end da jeg sidst så dem. De blev derfor taget ind i drivhuset i et par måneder for at komme sig, og derefter genplantet engang i slutningen af marts. Således har broccolinien haft nogenlunde samme udviklingsbetingelser som den overvintrende broccoli.

De første 250 gr – der kan normalt høstes 5-600 gr pr plante over nogle måneder

Idag kunne der høstes de første skud – og går det som det plejer vil der løbende kunne høstes pæne skud af planterne den næste måneds tid indtil en ny afgrøde efter planen skal overtage pladsen.

De små hoveder på broccolien er ikke mere end 5-6 cm i diameter

Den almindelige broccoli derimod er en uge eller to fra at have store høstklare hoveder. Broccolinien er med andre ord noget tidligere (og samtidig sammenlignet med broccoli noget af en delikatesse), og nu skal det overvejes om der skal broccolini eller broccoli i det kommende efterårs ledige kålbed. Det er langt fra sikkert det går lige så godt i en mere normal vinter – så for en sikkerheds skyld bliver det nok et miks af de to typer.