Idag kom blæksprutterne i jorden
Normalt plejer det at gå nogenlunde med at gemme sine egne læggekartofler vinteren over. Det sværeste er de tidligste sorter, som også er de første til at begynde at spire på lager, men det plejer dog at gå. I dette års varme vinter har det været umuligt at holde temperaturen nede på et fornuftigt leje, og især sorten Annabelle har ikke været til at styre. Spiringen gik i gang allerede i efteråret, og de sidste par måneder har de mere og mere lignet små blæksprutter, hvis arme bare blev længere og længere – alt imens jeg utålmodigt har gået og checket jordtemperaturen flere gange om dagen. Den skal nemlig være mindst 8° i kartoffeldybde i et gennemsnit af målinger først på formiddag og sidst på eftermiddagen. Er jordtemperaturen lavere, risikerer planterne at gå i stå med et mindre udbytte som følge – hvilket jeg oplevede for et par år siden da temperaturen faldt drastisk efter at Solisterne var blevet lagt.
Ganske vist har temperaturen netop været mindst 8° i det plastoverdækkede tunnelbed her på det sidste (og det har i den grad kløet i fingrene for at få lagt de første i jorden), men på grund af de kommende nattefrostnætter forventes den ifølge prognosen at falde igen. Så enhver fornuft siger: vent! Lad være med at løbe risikoen, lad knoldene blive hjemme!
Men i disse dage hvor man konstant skal være forsigtig, passe på og gardere sig mod en “farlig” verden, er det nærmest befriende at gøre det modsatte. Kaste al forsigtighed over bord og bare tage chancen med risiko for at man får en noget mindre kartoffelhøst:-). Og det gjorde jeg så – med stor fornøjelse.
Jeg har dog tænkt mig alligevel at passe lidt på – der er ingen grund til bare at være dumdristig på kartoflernes vegne. De sidste par dage er jordtemperaturen blevet målt dels i det overdækkede bed, og dels i frilandsbedet ved siden af. Og her har der været en forskel på mindst 2 grader – her til aften fx 11° i det overdækkede og 8° på friland. Det betyder at jeg kan have en rimelig forventning om at kartoflerne også vil have det et par grader lunere end prognosens mindstetemperatur på 4°. Og herudover vil plasten blive suppleret med fiberdug lagt ud over bedet om natten. De kommende dage er nemlig kolde om natten, men med sol om dagen hvor tunnelbedet fungerer som et drivhus. Derfor regner jeg med at jorden varmes bedst om dagen uden fiberdug – så dugen tages af om morgen når solen begynder at ramme bedet. Jordtemperaturen vil blive nøje aflæst dagligt med termometre i begge bede for at følge med i om det lykkes at trodse prognosen – og således kommer der alligevel lidt spænding ind i hverdagen uden at man skal bevæge sig udenfor matriklen.