De overvintrende har det lidt svært i det milde vejr

De overvintrende har det lidt svært i det milde vejr

14. december 2019 3 Af Peter Norris

Det meget milde og fugtige vejr  er bestemt ikke nogen ubetinget fordel  for køkkenhavens overvintrende afgrøder. Godt nok er der ikke noget der nu går til i en hård frost, men fugten udgør faktisk en større trussel. Der går nemt råd i de overvintrende bladgrøntsager, og med den høje luftfugtighed hjælper det ikke nødvendigvis ret meget at udlufte.

Selv om der slet ikke er blevet vandet i drivhusets bede siden udplantningen midt i oktober, og et af vinduerne hele tiden har stået åbent, er der nu en hel del flere salatplanter end normalt som er ramt af råd. Her er der ikke meget andet at gøre end at fjerne de rådramte blade så snart man opdager dem, men det er slet ikke sikkert man redder ret mange af dem – det nuværende vejr ser ud til at fortsætte så langt udsigten rækker.

Her ser sorten Grenoble Red th til at være mere modtagelig end Winter Gem tv.

Lidt mod forventning ser salaten ud til at klare sig bedre i tunnelbedet end i drivhuset. Her er der fyldt med Grenoble Red, hvor der endnu ikke nogen planter som er gået til – muligvis fordi der løbende er blevet høstet blade.

Den åbne gavl I tunnelbedet giver måske også en bedre luftcirkulation end et vindue i drivhuset

Ud over salaterne kan de forskellige kål også risikere at blive ramt af råd. Her bliver der løbende fjernet de ældste visnende blade for at give bedre luft omkring planterne – til stor glæde for hønsene.

På savoykålene er der endnu kun en smule råd i yderblade

 

Et enkelt blad fra en savoykål kan skabe stor glæde i hønsegården

 

Yderbladene på mistbænkens minicole fjernes både for at forebygge råd og også for at fjerne gemmesteder for snegle.

 

Topskuddet på rosenkål rådner snart væk, men det påvirker næppe udbyttet på dette tidspunkt. Det er en sen sort som først høstes efter jul, og derfor er de ikke blevet topkappet.

En anden negativ konsekvens af det milde vejr er sneglenes fortsatte hærgen – både på friland og i mistbænke.

Her har jeg dummet mig grundigt – de overvintrende broccolini skulle først have haft jorddække af blade når tilstrækkelig frost havde taget livet af sneglene

 

I mistbænken har sneglene -trods sneglekorn – haft en fest med de overvintrende løg, men de skyder vel igen til foråret

I drivhuset står også overvintrende blomkål, broccoli og spidskål i potter, som skal udplantes til marts.  Her er der ikke problemer med råd, men de milde temperaturer har betydet at planterne fortsat har udviklet sig de sidste par måneder. Rødderne har nået bunden af potten, kan ikke komme videre og begynder at køre rundt i stedet. Planterne risikerer nu at blive pottebundne og provokeret til at indstille sig på at gå i blomst – hvilket de nogle gange gør til foråret i stedet for at danne hoveder. Et par gange er samtlige planter gået i stok på denne måde, hvorfor der som fast punkt i havekalenderen altid skal tjekkes på denne tid.  De har nemlig nu brug for mere plads, og er derfor idag blevet omplantet til lidt dybere potter.

Her kan rødderne ikke komme videre