Nu kommer de varmekrævende på plads
Her i maj har man skullet have is i maven og lade være med at udplante de mere varmeelskende afgrøder på friland for tidligt. Kolde nattemperaturer (og sine steder egentlig nattefrost) har ikke været sagen for alle de tomater, courgetter, majs, agurker og chilier som har ventet længe i drivhuset. Men nu er der udsigt til at nætterne holder sig på den pæne side af 10°, så idag har været den store udplantningsdag. Og selv om det kan føles som om man har ventet længe på det gode udplantningvejr, er vi stadig i maj – så det er faktisk ganske normalt.
Frilandstomaterne var efterhånden blevet lidt lange, så de skulle plantes dybt i køkkenhavens permanente tomatbed. Da køkkenhaven blev omlagt for et par år siden kunne puslespillet ikke helt gå op så samtlige bede fik standardbredden 120 cm. Der blev derfor på begge sider af drivhuset et langt, smalt bed, hvor det ene blev tilplantet med asparges, og det andet blev udnævnt til et permanent tomatbed, med plads til 11 planter på en lang række. Frilandstomaterne indgår altså ikke i sædskiftet, idet de ligesom drivhustomaterne har det fint med at stå på samme plads år efter år – blot bedet beriges med kompost og for- og efterafgrøder som fx spinat eller salat.
Sidste år havde tomaterne kun støtte i form af de lodrette stænger der var stukket ned i jorden. Det gik godt længe – lige indtil der i september kom en storm med kraftig blæst fra vest, vinkelret på den lange og ret tætte tomatvæg. Væggen var ved at vælte med sine mange kilo modne tomater, så i år har tomaterne fået et noget mere solidt stativ. 3 lærkestolper er gravet ned, og igennem den er ført 12 mm rundjern, som stolperne bindes fast til. Tomaterne bliver ikke til at rokke.
Et andet permanent bed uden for sædskiftet er det ligeledes lidt mindre bed til courgetter på 75×150 cm, som med 3 planter kan give langt over 100 frugter – og mere har vi jo ikke brug for. Her er der stadig spinat og salat at høste, så i første omgang ryddes der blot lidt plads til courgetterne. Der graves et hul til hver plante som fyldes med 1/2 spand kompost, så det er ikke helt den samme jord de vokser i hvert år. Vandingsrørene gør det muligt at få vand ned til rødderne når courgettebladene senere på sæsonen dækker hele bedet.
Jeg har også taget chancen med agurkerne, som allerede har sat frugter – jordtemperaturen er oppe på 22°, og hvis vinduerne lægges over vil den nok kunne holde sig over 18° i den kommende tid. Løgene i mistbænken er ganske vist ikke helt høstklare endnu, så her skulle også ryddes lidt plads og fyldes et hul med kompost til hver af de 2 agurker. Hver plante får også her et vandingsrør, så rodhalsen kan holdes tør når der vandes.
En af mine favotitkombinationer er bedet med spinat, rødbeder og majs. Der har først været spinat i hovedrækkerne, som nu er høstet og erstattet med dagens udplantede majs. Mellem spinat/majsrækkerne blev der sat forkultiverede rødbeder for nogle uger siden, og her har rødbedebladene efterhånden en rimelig størrelse så de stadig vil kunne modtage sollys nok til at de kan udvikle sig selv om majsplanterne efterhånden kommer til at skygge en del. Rødbederne vil også kunne udvikle sig videre når majsen er høstet i august, og til sidst skal der sættes hvidløg i bedet til november.
Bare herligt !!! Din omhu og timing er en fryd at læse. Jeg ånder også lettet op med endeligt at få udsigt til sommervejr. Kulden har dog været god til, at både spinat og sene tulip har kunnet holde længe. Høster primært spinat og Pak Choi lige nu. Har kål for første gang i mange år, og de står godt. Mange hilsner Clara
Du har ret i at ligegyldigt hvordan vejret er, så hvis det er skidt for det ene, er det som regel godt for noget andet. Min spinat holder også en del længere i år inden den går i blomst.
Vh Peter
Hej Peter – hvor finder jeg frø fra de klatrende courgetter?
Hej Maja
Jeg har fundet dem hos Thompson & Morgan. Sorten hedder Shooting Star.
https://www.thompson-morgan.com/p/courgette-shooting-star-f1-hybrid/TT52080TM
Hej Peter. Hvilken klatrende courgette sår du? 100 stk på en plante er jo et fantastisk udbytte. Og at dyrke dem lodret er genialt når man som jeg kun har en lille køkkenhave men lyst til mange grøntsager.
Den hedder Shooting Star fra Thompson & Morgan. Rankerne blev op til 3 meter lange, så den kræver virkelig noget solidt at vokse op ad. min voksede op og ned og så hen ad havegangen
Det er fantastisk inspirerende at læse om. Her i 2021 blev det også en kold maj måned, så jeg havde tomatplanter indendøre på over en meter i højden. Et tip til at få dem godt i jorden er at bruge et pælebor når der skal graves hul. Så kan der fyldes lidt guf i (gødning, kalk mv) og planten kommer dybt ned og får sat godt med rødder.