Rødbeder, chokoladekage – og havekalender for september
Rødbeder plejer at være ganske ukompliceret at dyrke og lykkes stort set altid selv om de bliver plantet i halvskygge under enten majs eller ærter. Bare ikke i år. I lange perioder har de trods både vanding og samvittighedsfuld lugning bare stået i stampe, og her i august er de langt mindre end de plejer at være. Og jeg aner ikke hvorfor.
De tidligst udplantede blev ganske vist udsat for flere gange nattefrost i begyndelsen af maj, men frost plejer at betyde at de går i stok – og dette er kun sket for nogle enkelte. Ligegyldigt hvornår de er sået, hvilken sort det har været, og hvor de er plantet er billedet stort set det samme: en samling triste undermålere med blade som er mere brune end grønne. I enkelte udplantninger kan der være en klump rødbeder som næsten ser normale ud, mens der hos resten i samme række intet er sket siden maj.
De sidste par weekender har jeg haft Åben Have, og her har flere af de besøgende fortalt samme historie: rødbederne bliver bare ikke til noget i år. Det kan man så konstatere, men det er desværre ikke noget man bliver spor klogere af, når man ikke har et begreb skabt om hvad der kan være årsagen.
I dag har jeg dog ryddet et bed med (små) rødbeder for at gøre plads til at plante salat. Vejret animerede ikke ligefrem til at sylte dem som vi plejer, og rødbedehumøret trængte da også til et løft af noget der kunne give en smule mere glæde end en eddikelage – så det blev i stedet til en rødbede-chokoladekage😋
Hvis man ikke vidste det, ville man aldrig gætte at hovedingrediensen var rødbeder – der er ikke den mindste antydning af jordede rødbeder, kun en dybt tilfredsstillende smag af chokolade. Opskriften kommer derfor her, snuppet fra Valdemarsro.
Valdemarsro Rødbedekage
- 75 g smør
- 125 g sukker, eller kokossukker
- 1 knivspids vaniljepulver, eller 1/2 vaniljestang
- 75 g mørk chokolade
- 4 æg
- 175 g rødbeder, fintrevet
- 1 nip salt
- 75 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 50 gr hakkede valnødder
Fremgangsmåde
Smelt smør langsomt i en gryde og rør chokoladen deri.
I en anden skål piskes æg, vanilje og sukker sammen.
Kom blandingen i gryden og rør grundigt rundt under laveste varme i et minuts tid. Tag af varmen og rør rødbede i.
Bland mel, et lille nip salt og bagepulver og kom det i. Kom valnødder i.
Kom kagedejen i en bageform (min er 19 cm i diameter) beklædt med bagepapir og bag i en forvarmet ovn ved 180 g i 45 minutter.
Lad kagen køle lidt af i formen og tag den derefter ud og lad den køle af på en rist til den blot lige akkurat er en smule lun.
Havekalender for september
Her i september starter grundlægges en vigtig del af næste års køkkenhave, for det er nu man kan så mange af de afgrøder som kan overvintre og give en tidlig høst i løbet af foråret og først på sommeren.
Primo
- Radiser sås i mistbænk, drivhus eller i pluggbox til senere udplantning.
- Salat sås til udplantning under plast eller i drivhus i november. Sorterne er Winter Gem og Grenoble Red.
- Spinat sås. Udplantes senere til overvintring i mistbænk og drivhus. Sort Tetona eller Palco
- Bladselleri ses efter. Alle gule og misfarvede blade fjernes fra bedene. Det er nu, at der er risiko for, at selleribladplet angriber bladene – sygdommen hurtigt brede sig og helt ødelægge planterne.
- Vild rucola sås. Overvintrer i potter i drivhus og udplantes marts-april.
- Vårsalat sås til udplantning efter sene ærter
Medio
- Overvintrende kål sås. Spidskål Hispi, broccoli Aquiles og Blomkål Orkney sås, overvintrer i små potter i drivhus, udplantes marts.
Ultimo
- Purløg pottes. Klumper graves op og plantes i potter. Stilles senere i drivhus og tages ind i løbet af vinteren for at få frisk purløg.
Rødbederne har vokset fint hos mig.
Det har jeg også set dem gøre hos andre, så der er åbenbart noget blandede erfaringer.
Mine rødbeder er mindre end ellers. Dog såede jeg i drivhus rødbede Boltardy d. 2.februar og plantede ud 1. marts. De gav en kæmpehøst, som jeg høstede i maj og siden har opbevaret i spand med tang/ålegræs. Og de holder sig stadig fint.
Jeg såede også Boltardy midt i februar og udplantede sidst i marts. De gik fuldstændig i stå på et tidspunkt, og kun få af dem udviklede sig til noget større end en golfbold
Det er den størrelse 50 % af mine løg har… til gengæld er mine rødbeder super flotte. Det værste er, at jeg ingen anelse har om, hvorfor mange af mine løg er blevet sådan nogle undermålere… de er sat og passet efter alle kunstens regler. Men pyt… de var flotte sidste år og bliver nok flotte til næste år igen
Hos mig er det omvendt: jeg har aldrig haft så store skalotter, men rødbederne er nogle undermålere – og sådan er der så meget 😉