Rødbeder, chokoladekage – og havekalender for september

Rødbeder, chokoladekage – og havekalender for september

26. august 2019 6 Af Peter Norris

Rødbeder plejer at være ganske ukompliceret at dyrke og lykkes stort set altid selv om de bliver plantet i halvskygge under enten majs eller ærter. Bare ikke i år. I lange perioder har de trods både vanding og samvittighedsfuld lugning bare stået i stampe, og her i august er de langt mindre end de plejer at være. Og jeg aner ikke hvorfor.

De tidligst udplantede blev ganske vist udsat for flere gange nattefrost i begyndelsen af maj, men frost plejer at betyde at de går i stok – og dette er kun sket for nogle enkelte. Ligegyldigt hvornår de er sået, hvilken sort det har været, og hvor de er plantet er billedet stort set det samme: en samling triste undermålere med blade som er mere brune end grønne. I enkelte udplantninger kan der være en klump rødbeder som næsten ser normale ud, mens der hos resten i samme række intet er sket siden maj.

Disse burde være 3x så lange og dobbelt så tykke

De sidste par weekender har jeg haft Åben Have, og her har flere af de besøgende fortalt samme historie: rødbederne bliver bare ikke til noget i år. Det kan man så konstatere, men det er desværre ikke noget man bliver spor klogere af, når man ikke har et begreb skabt om hvad der kan være årsagen.

I dag har jeg dog ryddet et bed med (små) rødbeder for at gøre plads til at plante salat. Vejret animerede ikke ligefrem til at sylte dem som vi plejer, og rødbedehumøret trængte da også til et løft af noget der kunne give en smule mere glæde end en eddikelage – så det blev i stedet til en rødbede-chokoladekage😋

Kage af rødbeder og mørk chokolade med friskplukkede hindbær og blåbær ovenpå – sundere kan det næsten ikke blive

Hvis man ikke vidste det, ville man aldrig gætte at hovedingrediensen var rødbeder – der er ikke den mindste antydning af jordede rødbeder, kun en dybt tilfredsstillende smag af chokolade. Opskriften kommer derfor her, snuppet fra Valdemarsro.

Valdemarsro Rødbedekage

Ingredienser:
  • 75 g smør
  • 125 g sukker, eller kokossukker
  • 1 knivspids vaniljepulver, eller 1/2 vaniljestang
  • 75 g mørk chokolade
  • 4 æg
  • 175 g rødbeder, fintrevet
  • 1 nip salt
  • 75 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 50 gr hakkede valnødder

Fremgangsmåde

Smelt smør langsomt i en gryde og rør chokoladen deri.

I en anden skål piskes æg, vanilje og sukker sammen.

Kom blandingen i gryden og rør grundigt rundt under laveste varme i et minuts tid. Tag af varmen og rør rødbede i.

Bland mel, et lille nip salt og bagepulver og kom det i. Kom valnødder i.

Kom kagedejen i en bageform (min er 19 cm i diameter) beklædt med bagepapir og bag i en forvarmet ovn ved 180 g i 45 minutter.

Lad kagen køle lidt af i formen og tag den derefter ud og lad den køle af på en rist til den blot lige akkurat er en smule lun.

 

Havekalender for september

Her i september starter grundlægges en vigtig del af næste års køkkenhave, for det er nu man kan så mange af de afgrøder som kan overvintre og give en tidlig høst i løbet af foråret og først på sommeren.

Primo

  • Radiser sås i mistbænk, drivhus eller i pluggbox til senere udplantning.
  • Salat sås til udplantning under plast eller i drivhus i november. Sorterne er Winter Gem og Grenoble Red.
  • Spinat sås. Udplantes senere til overvintring i mistbænk og drivhus. Sort Tetona eller Palco
  • Bladselleri ses efter.  Alle gule og misfarvede blade fjernes fra bedene. Det er nu, at der er risiko for, at selleribladplet angriber bladene –  sygdommen hurtigt brede sig og helt ødelægge planterne.
  • Vild rucola sås. Overvintrer i potter i drivhus og udplantes marts-april.
  • Vårsalat sås til udplantning efter sene ærter

Medio

  • Overvintrende kål sås. Spidskål Hispi, broccoli Aquiles og Blomkål Orkney sås, overvintrer i små potter i drivhus, udplantes marts.

Ultimo

  • Purløg pottes. Klumper graves op og plantes i potter. Stilles senere i drivhus og tages ind i løbet af vinteren for at få frisk purløg.