Bladmuld – og havekalender for november

Bladmuld – og havekalender for november

27. oktober 2019 0 Af Peter Norris

I disse dage smider havens træer masser af blade, så det er tid til at begynde at rive. Hvis jeg skal være ærlig, er det faktisk en opgave jeg glæder mig over hver år. At udnytte efterårets blade føles som en ubetinget meningsfuld beskæftigelse, og jeg kan næsten ikke få nok af dem. Nogle fejes ind under buske, andre blandes med det øvrige haveaffald i kompostkassen, og atter andre ender som vinterdække på køkkenhavens bede. Størstedelen er dog blevet hældt i hønsegården for at give hønsene noget at gå og rode i om vinteren, hvor bladene hen mod sommeren sammen med hønsemøg og meget andet bliver til en brugbar halvomsat kompost.

Pudsigt nok har jeg derimod aldrig brugt bladene til at lave en egentlig bladkompost. Jeg har måske tænkt at processen tog for lang tid – et par år kunne man læse, idet blade omsættes primært af forskellige svampe frem for de hurtigere bakterier som nedbryder det meste andet kompostmateriale. Jeg har måske heller ikke lige kunnet se hvad jeg specielt skulle bruge en ren bladkompost til, når nu det gik fint med at blande dem med alt det andet.

Jeg er heldigvis blevet klogere. I de senere år har jeg lavet så- og priklejord af mine egne materialer frem for at købe diverse spaghnumprodukter. I flere af nettets opskrifter indgik bladmuld (leaf mould) som en ret velegnet næringsfattig ingrediens der samtidig er luftig og god til at holde på fugtigheden. Jeg har tidligere brugt kokosmuld som er et bæredygtigt produkt med de samme egenskaber, men jeg ville helst være helt selvforsynende med såjorden. Sidste efterår tog jeg mig derfor endelig sammen og fyldte kompostbeholderens mindste rum med fugtige, sammenrevne blade, tilsatte lidt kompostaktivator (urin) under opfyldningen, og satte låg over. Hele processen tog ikke mange minutter, og derefter rørte jeg det slet ikke før her i oktober.

Bladene i rummet til højre synker til under det halve i løbet af året for at ende som et par hundrede liter muld. Findeler man bladene med fx plæneklipperen går omsætningen en del hurtigere.

Jeg havde forventet at der efter kun et år stadig ville være en overvægt af kun delvist omsatte blade, idet der de fleste steder står at man skal regne med at bladkompost tager 2 år for at være tilstrækkelig omsat til den er egnet som såjord. Men der er ikke meget tilbage som kan genkendes som rester af blade – det meste er en luftig og smuldrende muld.

Min nye opskrift på såjord er herefter 4 dele bladmuld, 4 dele udtjent jord (som bl.a. har indeholdt havejord) fra årets tomatspande og 1 del kompost fra den seneste tømning af beholderen – hvorefter det hele køres igennem en sold for at fjerne småsten og kviste. For en sikkerheds skyld har jeg lavet en spireprøve, hvor diverse frø er blevet sået i en pluggbox – senere skal småplanterne over i 5 cm potter med samme blanding for at følge hvordan de udvikler sig.

Spinat, salat og rødbeder er spiret på 4-5 dage, løg, kål og persille tager lidt længere tid.

Havekalender for november

Den meste tid går med oprydning, spredning af kompost og jorddække på bedene og lignende. Ud over hvad der kan stadig kan være at høste, er der kun er par opgaver med afgrøder der skal huskes inden frosten kommer.

Medio:

– Peberrod graves op. Rodstænglerne lægges i jord beskyttet mod frost    af tør halm eller vintermåtte. De tykkeste rodstængler bruges i vinterens løb.

– skalotter plantes