Der kom Sol over Gudhjem lidt tidligere i år
De tidligste radiser går man hvert år og glæder sig til i en april, hvor køkkenhaven ellers ikke byder på de store kulinariske oplevelser. Derfor bliver de allerførste ikke bare dyppet i salt og fortæret hele (det kommer senere) – de bliver fejret med en fest på tallerkenen. Røget sild, salat og purløg fra haven, samt æggeblommer fra høns som i ugevis er blevet fodret med kålblade, vårsalat og nyspiret ukrudt.
Sol over Gudhjem plejer vi først at spise engang i sidste halvdel af april, hvor de tidligst såede radiser fra drivhuset endelig har fået en størrelse hvor man kan være bekendt at snuppe dem. De sås i februar når jordtemperaturen er kommet op på 5°, men herefter kan det blive vinter igen med faldende temperatur – fremspiringen og den videre udvikling kan nemlig derfor godt tage lidt tid. Tidligste høst har indtil nu været 13. april, og flere uger senere i andre år.
Jeg har derfor dennegang forkultiveret radiserne ved at så dem indendørs 7. februar i pluggbox med 2-3 frø pr celle. Der blev sået to tidlige sorter: Rudi, som jeg har dyrket i mange år, og Polonez (Kingsseeds) som er ny for mig. I drivhuset såede jeg Rudi som jeg plejer da jorden nåede op på de 5°. Lidt over 14 dage senere kunne de forkultiverede radiseklumper blive udplantet i et overdækket frilandsbed, mens drivhusets radiser knap nok havde vist sig. Siden har begge hold radiser fået ekstra beskyttelse med fiberdug når der har været udsigt til nattefrost.
For 2 dage siden så det ud til at Rudi var klart den tidligste, mens Polonez haltede lidt bagefter – men idag har Polonez næsten indhentet forspringet. Og i drivhuset er der mindst endnu en uge til høst.
Næste år er planen at gøre det endnu bedre (det siger jeg hvert år), for så skal de forkultiverede radiser udplantes i drivhuset frem for i det plastdækkede frilandsbed. Både luft- og jordtemperatur er nemlig altid højere i drivhuset end udenfor i mistbænke eller overdækkede bede – så det kan være der i 2021 bliver Sol over Gudhjem allerede i marts.
Radisefrø er iøvrigt ikke bare radisefrø – der kan være store forskelle selv om frøenes holdbarhed er forholdsvis lang. Herunder ses to rækker sået samtidig mellem nogle overvintrede broccolini. Til venstre er det Polonez – til højre er et brev meget billige unavngivne frø fra Lidl, som ved en fejltagelse kom hjem i indkøbsposen.
En sindssyg lækker tallerken 🙂 Og der er bare sjældent noget så skønt som nyhøstede radiser!
Det ser dejligt ud. Jeg har ingen røgede sild, men der er de første fine røde radiser i drivhuset. Vi har ikke smagt dem endnu – har gemt dem til påskedagene til en ostemad. Jeg tror de er sået omkring 1. februar.