Hvidløg og hvidråd samt Havekalender for august
I flere år har mine hvidløg været inficeret med svampesygdommen hvidråd, som kan være totalt ødelæggende for medlemmer af løgfamilien. Hos mig er det altid gået mest ud over hvidløgene, hvor der i de senere år har været over 50% inficerede planter, mens kun enkelte kepaløg og porrer har været ramt. I 2017 havde jeg fået nok af råd, og besluttede at starte helt forfra med nye hvidløg samtidig med et forsøg med at behandle jorden med hvidløgspulver (forsøget er beskrevet i blogindlægget her: https://peternorris.dk/hvidloeg-hvidraad-og-hvidloegspulver/).
Nu er de sidste hvidløg høstet, og der kan gøres status over forsøget. Bedet blev vandet en enkelt gang med hvidløgspulver i april 2018, og i starten af november blev hvidløgene lagt. I den ene ende af bedet har der været 44 fed fra sygdomskontrollerede økologiske sætteløg købt på en planteskole (sorterne er Therador og Thermidrome), mens der i den anden ende var 46 fed af mine egne røde estiske, dyrket i 2018 fra købte sætteløg i indkøbt plantejord.
Forskellen har været stor. Der var ved optagningen 38% inficerede Therador og Thermidrome (og her var Therador klart hårdest ramt), mens der kun var 13% af de røde estiske hvor der kunne ses spor af hvidråd.
Rent teoretisk kan den slående forskel mellem sorterne skyldes en forskel i deres modtagelighed over for hvidråd, men dette har jeg slet ikke kunnet finde noget som helst om i omtalen af hvidråd på nettet, bortset fra en enkelt sort kepaløg som muligvis skulle have en smule resistens. Jeg hælder derfor mere til at forekomsten af levedygtige svampesporer har været ulige fordelt i bedet – med andre ord har der været flere sporer i den ende hvor Therador og Thermidrome har stået. Bedet har netop været nyanlagt, hvor der har været flyttet en del jord. Endelig kan det jo være at udvandingen med hvidløgspulver ikke har været jævnt fordelt over hele bedet.
Hvorom alting er, har høsten af brugbare hvidløg været klart større i år end i årene 2016-17, hvor hvidråd hærgede for alvor. Samtidig er jeg blevet en smule klogere siden sidst: jeg har kun behandlet det kommende hvidløgsbed en enkelt gang, hvorimod flere skriver af effekten er større (surprise!) ved 2-3 behandlinger. Planen er derfor nu at behandle et par gange her i efteråret (når jordtemperaturen er 15-18° og svampesporerne ikke er i dvale), og igen i april – og så plante fedene i november. Samtidig skulle behandlingen være mere effektiv hvis jorden i forvejen er jævnt gennemfugtig (her er sporerne netop mere aktive), hvilket jeg slet ikke har været opmærksom på. Så dennegang skal der vandes godt inden jorden får et pulver.
Havekalender for august
Efter lidt af en pause i juli er der igen en del at så i august – både afgrøder som skal kunne høstes i løbet af efteråret og først på vinteren, og også nogle overvintrende som giver en tidlig høst næste forår og sommer.
Primo
- Radicchio sås
- Salat sås til efterår og vinter. Sort: Winter Gem og Little Gem. Sås 10.8. og udplantes i mistbænk september – er så næsten færdigudviklet sidst i oktober og kan stå længe
- Spinat sås til efterårshøst – forspires i køleskab hvis der er hedebølge
- Kinesisk radise og japanræddike sås.
Medio
- Løg sås til overvintring. Sort Senshyu Yellow. Sås i rootmaster 18. august med 3-4 frø pr celle – udplantes oktober
- Spidskål Hispi sås. Omppottes til små potter, udplantes i mistbænk oktober
- Nye jordbær udplantes. Bedste tidspunkt er efter 15. august.
Ultimo
- Forårsløg Kaigaro sås i pluggbox til overvintring. Udplantes november i drivhus
- Mizuna sås i pluggbox ca 25. august. Udplantes i mistbænk og drivhus oktober-november
I år var de 2 midterste hvidløg underudviklede som dit foto med lige så små rødder og næsten nedvisnet 24. juni. Husker ikke, at de havde hvid pels. Det er første gang, jeg har hvidløg i højbeds-byhaven, der har ikke været nogen typer løg før, så det undrer, hvis det er hvidråd. Besluttede at stoppe vanding, for der var lavest i midten, så de andre har kun fået fra regn, frygtede at de havde fået for meget vand. I går høstede jeg 2 andre, som var store og fine, resten har stadig 4 grønne blade. Sidste år havde jeg besvær med vanding (i den anden byhave), så hvidløg fik ingen vand i juli (høstet 26. juli, 2 dage før regnen kom), men de var fine med store fed. Så hvis det kan hjælpe at spare på vanding, kan de fint klare sig uden fra sidste del af juni og frem.
Hvidløg kan netop rådne hvis de får for meget vand, så det kan sagtens være det der er sket.
Stødte på indlægget her. Har siden da glemt alt om hvidråd, så hvordan har dine det i år ? Går ud fra, at du har flest estiske. Siden da har jeg haft estiske hvidløg hvert år i det 2 m2 højbed, de blev store sidste år, og i år er stilkene endnu tykkere. Men i dag har jeg lige vandet dem rigtig meget, ikke smart, når jeg her kan læse, at de kan rådne efter for meget vand. Men de var gule langt ind i spidserne, jorden var tør ca. 4 cm ned. Måske de blot bliver tidligt høstklare i år. Er spændt på at høre, om du har overvundet den hvidråd ?
Foreløbig ser løgene (estiske) ret sunde ud – ingen er begyndt at visne på en mistænkelig måde. Jeg stopper med at vande når de nederste blade begynder at visne, så i år har jeg vandet for sidste gang samtidig med at blomsterstænglerne blev kappet.
Sidste år var der relativt få der var angrebet af hvidråd. De blev høstet først, angrebne lag blev fjernet, løgene vasket – og de blev brugt som de første.
Jeg tror det er hvidråd, jeg har fået på et af mine estiske, som jeg tog op i dag sent. Men det må være kommet efter at regnen kom for nogle dage siden, for løget har stadig 4 grønne blade og skimlen kunne let pilles af, resten af løget var uskadt. De andre løg havde våde dækblade, også på stænglen, så det var virkelig på tide at få dem op selvom de havde 4 grønne blade. De er ikke blevet vandet længe, så overgangen til regn efter lang tørke, kan måske generere den hvidråd. – I 2018 stoppede jeg også vanding i juni, det var en skadet hånd, der fik mig til at begrænse vanding til det mest nødvendige, da jeg kun kunne slæbe 1 kande ad gangen. Det tålte hvidløgene fint.