Kunsten at strække blomkålshøsten
Blomkål hører til de absolut favoritgrøntsager, som vi gerne vil have mange af – blot ikke mange på en gang. Kunsten er derfor at strække høsten efter devisen “lidt men tit”, hvor målet er at kunne spise blomkål sådan ca fra april til jul. Der er ikke helt lykkedes endnu, men jeg prøver stadig. Derfor afprøves hvert år forskellige sorter beregnet til enten sommer- eller efterårshøst, hvor der også sås på forskellige tidspunkter. I år bliver det til 6 såninger med 7 sorter, som udplantes i forskellige bede både som hoved- og efterafgrøder, samtidig med at sædskiftet også skal overholdes. På papiret kan det være det lykkes denne gang – og i sidste ende kan planen skride fuldstændig på grund af vejret eller andet udforudsigeligt.
De tidligste blomkål står nu klar til høst. 8 Winter Aalsmeer blev sået sidst i juni sidste år og udplantet i august efter ærterne i bedet var færdige. Sorten er netop udviklet til at kunne overvintre ubeskyttet på friland og blive høstet fra april – hos mig bliver det dog først fra starten af maj da de udplantes relativt sent. I år vil jeg forsøge med at så noget tidligere og ompotte en ekstra gang inden de skal erstatte ærterne. Alle kålene er dog færdige nogenlunde samtidig, hvilket der nok ikke er så meget at gøre ved efter en lang vinter – vi må bare spise blomkål mindst hver anden dag.
Næste hold er sorten Orkney, som er en tidlig sommerblomkål, der blev sået i september og har overvintret i små potter i drivhuset. De blev udplantet under plast i det milde vejr sidst i februar, og bør kunne høstes i juni – måske allerede her i maj på grund af den tidligere udplantning.
Lige nu udplantes det næste hold i den anden halvdel af bedet, bvor der blev sået radiser og rucola i marts for at udnytte den tomme plads. Det er sorterne Boris og Sapporo, som jeg ikke har dyrket før, men begge skulle kunne dyrkes som både sommer- og efterårssort – Sapporo har så vidt jeg kan gennemskue en lidt længere udviklingstid. De blev sået samtidig i midten af marts, men udplantning sker i etaper: de første 3 kommer i jorden nu, endnu 3 om en uge, mens de sidste 3 venter yderligere et par uger til de sidste radiser og rucola er ryddet. Så må det vise sig om høsten kan strække sig over en måneds tid. Hegnet er sat for at holde de store kål på egen banehalvdel, så de ikke overvælder de små. Der jorddækkes med tang og ålegræs, hvilket kål (som en gammel strandplante) sætter pris på.
Indendørs er der lige blevet sået endnu nogle Boris og Sapporo, som skal udplantes efter tidlige kartofler, hvilket gerne skulle give noget i august-oktober. Og igen skal jeg forsøge med sorten Triomphant (“the christmas cauliflower”), hvor det aldrig er lykkedes mig at få blomkål til jul – hovederne dukker først op i februar, hvis planterne ikke dør af frost i mellemtiden. Denne gang sår jeg derfor en måned tidligere.
Den allersidste såning af årets blomkål bliver om en måneds tid med sorten Nuage, som er en sen efterårssort, som ovenikøbet skulle kunne stå noget længere før den høstes. Det skulle give blomkål i november – og så kan jeg bare lade et enkelt hovede blive stående til jul😉
Hej Peter. Tak fordi du deler ud af din store viden. Jeg lært vildt meget af dig og udnytter nu både min lille køkkenhave samt drivhus meget, meget mere.
Hej Mette
Det glæder mig meget at høre
Venlig hilsen Peter
Hej Peter
Jeg følger også med stor interesse din blog. Den er virkelig god til en nybegynder som mig
På billederne kan jeg se du har sat hegn om kålene. Hvor har du dem fra – hegnene altså ☺️
Venlig hilsen
Bente Bøjstrup
Hej Bente. Hegnet har jeg fundet hos Growcamp.dk, men man kan også bare bruge noget rionet til formålet.
Hilsen Peter
Hvornår har du planlagt at så Triomphant i år? Det er virkelig en videnskab at planlægge såning af blomkåssorter i forhold til klima og årstid. Sværere end at dyrke dem, har jeg fundet ud af,
Jeg har et bed med blomkål sået 22. september, overvintret i drivhus og udplantet på friland 2 marts. Her har jeg lige høstet 4 miniblomkål af sorten Odysseus. Det var det samme sidste år – alt for små hoveder. Så den kommer ikke med som overvintrende mere. I bedet står der nu 16 Winter Alsmeer – når de alle kommer samtidig, så forudser jeg, at vi skal have blomkål tre gange om dagen. Der står også 5 Nuage og 3 North Foreland.
Triomphant blev sået samtidig med de øvrige 1. maj, men i modsætning til at andet var der ikke et eneste frø der spirede. De er købt i 2017, og så længe plejer kålfrø sagtens at kunne holde! Jeg smider de allersidste frø i en potte og sætter dem ved 25° her en af dagene – de andre år har jeg alligevel først sået dem sidst i maj.
Mine 8 Winter Aalsmeer kunne strække høsten fra 7. maj til igår, så det kunne være at I kun skal have blomkål 1 gang om dagen
Kan du huske, at jeg påstod, at jeg høstede Winter Alsmeer i efteråret fra de planter jeg havde sået først i juni. Du var meget tvivlende. Og du havde ret. Da jeg gravede stokkene op, fandt jeg sortssedler i jorden ved planterne. Det var Winter Alsmeer, jeg har høstet i marts i år. Da jeg kiggede i mine notaterne, kunne jeg se, at jeg havde fået skrevet N og S modsat i forhold til det jeg plejer, med andre ord var det hele vendt på hovedet.
Det viser også hvor vigtigt det er med en havejournal – der kan stadig være ting jeg undrer mig over eller spørgsmål jeg har brug for svar på, hvor det viser sig at der er noget jeg har glemt at notere og derfor ikke kan blive klogere på det.
Hej Peter
Endelig fik jeg læst dit spændende indlæg – tak for at dele ud af din viden. Jeg bliver nysgerrig på, hvor du shopper dine frø, for jeg finder mange af mine på kryds og tværs af webshops. Jeg er særligt interesseret i Winter Aalsmeer, som jeg rigtig gerne vil skynde mig og så ;0)
Hej Mette
Jeg surfer også rundt på mange webshops, primært (men ikke kun) engelske. Winter Aalsmeer har jeg fra dobies – men de fleste andre har den også. Næste år vil jeg også prøve Walcheren Winter, en gammel sort som jeg dyrkede for mange år siden.
Hilsen Peter
Tak Peter – jeg fandt den også flere steder, endte hos Just seed, de har er stort udvalg af de engelske leverandører. Jeg køber også primært i England og Sverige, hvis jeg skal være helt ærlig – jeg synes ikke, jeg finder det samme udvalg i DK.