Kunsten at strække blomkålshøsten

Kunsten at strække blomkålshøsten

4. maj 2019 8 Af Peter Norris

Blomkål hører til de absolut favoritgrøntsager, som vi gerne vil have mange af – blot ikke mange på en gang. Kunsten er derfor at strække høsten efter devisen “lidt men tit”, hvor målet er at kunne spise blomkål sådan ca fra april til jul. Der er ikke helt lykkedes endnu, men jeg prøver stadig. Derfor afprøves hvert år forskellige sorter beregnet til enten sommer- eller efterårshøst, hvor der også sås på forskellige tidspunkter. I år bliver det til 6 såninger med 7 sorter, som udplantes i forskellige bede både som hoved- og efterafgrøder, samtidig med at sædskiftet også skal overholdes. På papiret kan det være det lykkes denne gang – og i sidste ende kan planen skride fuldstændig på grund af vejret eller andet udforudsigeligt.

Winter Aalsmeer

De tidligste blomkål står nu klar til høst. 8 Winter Aalsmeer blev sået sidst i juni sidste år og udplantet i august efter ærterne i bedet var færdige. Sorten er netop udviklet til at kunne overvintre ubeskyttet på friland og blive høstet fra april – hos mig bliver det dog først fra starten af maj da de udplantes relativt sent. I år vil jeg forsøge med at så noget tidligere og ompotte en ekstra gang inden de skal erstatte ærterne. Alle kålene er dog færdige nogenlunde samtidig, hvilket der nok ikke er så meget at gøre ved efter en lang vinter – vi må bare spise blomkål mindst hver anden dag.

Orkney, sået september, overvintret i potter i drivhus

Næste hold er sorten Orkney, som er en tidlig sommerblomkål, der blev sået i september og har overvintret i små potter i drivhuset. De blev udplantet under plast i det milde vejr sidst i februar, og bør kunne høstes i juni – måske allerede her i maj på grund af den tidligere udplantning.

Boris og Sapporo, sået marts.

Lige nu udplantes det næste hold i den anden halvdel af bedet, bvor der blev sået radiser og rucola i marts for at udnytte den tomme plads. Det er sorterne Boris og Sapporo, som jeg ikke har dyrket før, men begge skulle kunne dyrkes som både sommer- og efterårssort – Sapporo har så vidt jeg kan gennemskue en lidt længere udviklingstid. De blev sået samtidig i midten af marts, men udplantning sker i etaper: de første 3 kommer i jorden nu, endnu 3 om en uge, mens de sidste 3 venter yderligere et par uger til de sidste radiser og rucola er ryddet. Så må det vise sig om høsten kan strække sig over en måneds tid. Hegnet er sat for at holde de store kål på egen banehalvdel, så de ikke overvælder de små. Der jorddækkes med tang og ålegræs, hvilket kål (som en gammel strandplante) sætter pris på.

Indendørs er der lige blevet sået endnu nogle Boris og Sapporo, som skal udplantes efter tidlige kartofler, hvilket gerne skulle give noget i august-oktober. Og igen skal jeg forsøge med sorten Triomphant (“the christmas cauliflower”), hvor det aldrig er lykkedes mig at få blomkål til jul – hovederne dukker først op i februar, hvis planterne ikke dør af frost i mellemtiden. Denne gang sår jeg derfor en måned tidligere.

Den allersidste såning af årets blomkål bliver om en måneds tid med sorten Nuage, som er en sen efterårssort, som ovenikøbet skulle kunne stå noget længere før den høstes. Det skulle give blomkål i november – og så kan jeg bare lade et enkelt hovede blive stående til jul😉

Samtidig med blomkålene er der nu 13 høstklare spidskål i mistbænken – “The Hungry Gap” er vist forbi for i år.