Mens blomkålene holder en mindre pause..

Mens blomkålene holder en mindre pause..

10. september 2019 2 Af Peter Norris

Lige nu holder de almindelige blomkål heldigvis pause – “heldigvis” fordi Lisbet efter at have tygget sig igennem 24 stykker siden engang i maj, nu har nedlagt forbud mod at jeg slæber flere ind i køkkenet foreløbig. Næste hold kan nok først høstes engang i oktober, og årets allersidste såning er planlagt til at indgå i menuen i november-december.

September er derfor erklæret for blomkålsfri måned. Tomrummet bliver dog nu udfyldt med et bed høstklare Chinese Sweet Sprouting Cauliflower. Umiddelbart kunne det ligne en overtrædelse af blomkålsforbuddet, men ifølge min fortolkning klarer de frisag, idet de i virkeligheden er en broccolihybrid. De dyrkes for de lange delikatte blomsterknopbesatte stilke frem for et stort sammenhængende hovede – lidt på samme måde som aspargesbroccoli/broccolini. Der er dog den forskel at sprouting cauliflower (som mig bekendt ikke har noget dansk navn endnu) kun danner det store flerdelte centralhovede – der kommer ikke efterfølgende en masse sideskud som hos aspargesbroccoli. 

Smagen er mildere end den almindelige blomkål, stilkene er sprøde og lækre, og letkogt med en klat smør til er det noget af en delikatesse. Der er derfor en smule håb om tilgivelse for de 9 stykker som havner i køkkenet den kommende tid. Og til næste år har jeg lovet for alvor at skære lidt ned på blomkålsproduktionen.

I år dyrker jeg for første gang kartofler som efterafgrøde, og nu er planterne ikke uventet begyndt at have noget der ligner tegn på skimmel. Sorten (Alouette) skulle efter sigende være rimelig resistent, men her hvor der i disse dage er udsigt til en masse regn er der risiko for at skimmelsporerne føres ned til knoldene. Og jeg har for lidt erfaring med sorten til at være helt sikker på at resistensen er stærk nok til at modstå dem. Jeg har dog ikke lyst til at fjerne toppene for at være på den sikre side – de er stadig grønne og kraftfulde nok til at knoldene burde kunne udvikle sig en måneds tid endnu. Derfor har jeg valgt at lægge vinduerne på mistbænken og lade toppene stikke udenfor, så skimmelsporerne ikke kan blive vasket ned af regnen. I stedet må der blive håndvandet med en kande uden at ramme bladene.

i disse dage sås de fleste af de afgrøder som skal overvintre og give en tidlig høst næste forår: blomkål, spidskål, broccoli, spinat og forskellige salater. Men ellers er september årets største høstmåned, hvor der skal samles forråd til vinteren. Mest tid bruges der på tomaterne, som skal høstes, tørres, koges ind, fryses, puttes på glas eller sammen med gulerødder, løg og bladselleri forvandles til ganske mange enkeltportioner tomatsuppe til fryseren. I år er der kommet en ny måde at gøre kål på nogle af de 180 kilo tomater: Sweet Chili Sauce, som både vi, børn og børnebørn kan fortære i rå mængder som ledsager til stort set hvad som helst (næsten). Opskriften er lettere modificeret på basis af en video med Jamie Oliver, og kommer her:

Sweet Chilisauce

12 jalapenos (eller tilsvarende styrke)

2 kilo modne tomater

2 snackpeber

4 løg

3 fed hvidløg

4 spsk æbleeddike

4 spsk olivenolie

400 gr sukker

2 dl koncentreret æblesaft

salt

Chili, løg hvidløg og snackpeber kværnes i foodprocessor, kommes i gryde med olivenolie, æbleeddike, sukker og salt, og simrer i 10 minutter. Tomaterne kværnes og kommes i gryden sammen med æblesaften, koges i 45 minutter. Blendes og kommes på flasker.