Miserable majs og havekalender for oktober

Miserable majs og havekalender for oktober

26. september 2019 2 Af Peter Norris

Jeg har dyrket majs lige så længe jeg har haft køkkenhave. Sådan set er jeg vokset op med majs, med somre hos en onkel som var “corn farmer” i New Hampshire og “corn on the cob” som en af barndommens yndlingsspiser. I starten dyrkede jeg Golden Bantam ligesom min onkel, og senere blev det også til forskellige ekstra-søde hybridsorter. Det er som regel også gået ganske godt – bortset fra enkelte poser frø som ikke ville spire, og et totalt ødelæggende angreb af majsøjeplet for nogle år siden.

I år fik jeg lyst til at prøve den ekstra-søde frøkonstante sort Damaun – efter inspiration fra Karna Maj, som har haft gode erfaringer med den. Første hold blev sået i roottrainers i starten af maj, spireprocenten var fremragende, udplantningen 3 uger senere forløb helt uproblematisk – og siden gik det hele voldsomt ned ad bakke!

Fine så de ud ved udplantning sidst i maj

Plantevæksten i bedet var meget uens: når flere af toppene begyndte at vokse mig over hovedet, var der en del andre som knap nok nåede mig til navlen – og kom ikke videre trods omhyggelig vanding og gødningstilførsel.

Nede i knæhøjde er en plante gået i blomst

Blomstringen (og dermed bestøvingen) var alt andet end synkroniseret planterne imellem. Meget af hanblomsternes pollen dryssede forbi uden at møde skyggen af en støvfang, så jeg måtte gribe støvekosten for at hjælpe naturen på vej.

Et bed med 27 planter endte med at give 2-3 kolber af normal størrelse – resten resulterede i små, skæve, krumme, dårligt bestøvede, eller slet ingen kolber overhovedet.

En enkelt plante voksede fint op, begyndte at blomstre – og valgte derefter at dø

 

To af planterne viste sig at være angrebet af rodlus, som dog ikke blev fundet andre steder, så det forklarer ikke den miserable høst

Med hold 2 udplantet midt i juni gik det lidt bedre: trods endnu engang uens vækst var 1/3 af kolberne næsten normale, mens resten igen var små, dårligt bestøvede eller ikke-eksisterende.

Hold 3 – nu ligner det barndommens majs igen!

Hold 3 derimod, udplantet et par uger senere, viser Damaun fra sin bedste side – væksten er meget ens, og næsten alle kolber er normale! Hvilket i år efterhånden er noget af en overraskelse. Hvert år er der et eller andet som mislykkes i en køkkenhave, og det værste er ikke at vide hvorfor. Her har jeg absolut ingen forklaring på miséren – alle frø er fra samme pose, og de forskellige plantninger er behandlet helt ens. Og jeg tvivler på at jeg kan give vejret skylden.

Det er selvsagt endnu ikke blevet til ret mange måltider “corn on the cob” – i stedet har vi brugt hvad vi kunne skrabe sammen af majskerner til en anden klassisk majsret:

Corn Chowder

INGREDIENSER
 • Kerner fra 3 majskolber
 • 2 skiver bacon
 • 2 stilke bladselleri
 • 1 lille gulerod
 • 1 mellemstort løg
 • 1 mellemstor kartoffel
 • 1/2 rød peber hakket
 • 1 lille chile, halveret og kerner fjernet
 • 2 dl hønsebouillon
 • 1 dl piskefløde + 2 spsk
 • 1 tsk maizena
 • Smør

FREMGANGSMÅDE

Bacon skæres i småstykker og kommes i gryde med lidt smør. Steges til det har smidt fedtet men før det bliver brunt. Løget skæres i små tern og kommes i, steges ved svag varme i 5 minutter. Hakket gulerod, peber og bladselleri kommes i, steger yderligere i 5 minutter. Kartoflen skæres i små tern, kommes i sammen med den halverede chili, bouillon samt salt og peber tilsættes og der koges ved svag varme i 10 minutter.

Chilien tages op, fløde og majskerner tilsættes. Koger i 5 minutter. Maizena opløst i fløde tilsættes, koger til det tykner lidt.

—————————

Mens majs har skuffet, har andet været en glædelig overraskelse. Jeg har for første gang lagt kartofler som 2. afgrøde først i juli. Sorten var Alouette, som skulle være skimmelresistent, hvilket også har vist sig at passe. Igår var planterne visnet så meget ned at der nok ikke kom mere knoldevækst ud af det, så der blev høstet. Og knoldevæksten var også fuld tilstrækkelig, med en del af rimelig bagekartoffelstørrelse.

Godt 7 kilo på 1 m2 mistbænk

Havekalender for oktober

Oktober er nok den eneste måned hvor der ikke er noget der skal sås – med mindre jeg rent impulsivt smider nogle spinatfrø i jorden et eller andet sted. Der er dog som regel ikke ledig jord til det før engang i november, så skal der kun udplantes overvintrende spidskål, broccolini og spinat i bedene – udplantning i drivhuset sker først når tomaterne er fjernet efter at en evt frost har sat en stopper for sæsonen.  Den vigtigste udplantning kan dog ske enten oktober eller november afhængig af vejret, og derfor er det sat til

Ultimo

– hvidløg sættes