Nu skal det kølige vejr udnyttes – måske lykkes spinaten dennegang

Nu skal det kølige vejr udnyttes – måske lykkes spinaten dennegang

20. juli 2020 6 Af Peter Norris

Såning af spinat lykkes bedst hos mig fra engang i september og vinteren igennem indtil det tidlige forår, blot jorden ikke er frossen. Det får man bare ikke frisk spinat om efteråret ud af, så hvert år forsøger jeg også at så fra sidst i juli til midt i august – dog med temmelig vekslende resultat. Nogengange udebliver spiringen fordi jordtemperaturen går hen og bliver for høj, og nogengange spirer frøene bare slet ikke. Hvis spinaten lykkes med at komme op til overfladen, ligger der ofte en hær af havesnegle og venter på det grønne tag-selv-bord. Og hvis småplanterne trods alt overlever så langt, kan alt for varmt vejr i august føre til at spinaten går i blomst inden bladene er nået ud over mikrogrønt-stadiet. Forkultivering i pluggbox kan nogle gange lykkes bedre, men lige så tit bliver planterne så stresset i forbindelse med udplantningen at de ret hurtigt opgiver ævred og enten visner væk (trods vanding) eller igen går i stok for alligevel at få noget ud af det.

Derfor er der atter engang alt at vinde og intet at tabe ved nu at så spinat her hvor vejret i flere dage ser ud til at blive køligere, og jordtemperaturen er faldet til under 20°. Og for at starte i det små er der som det første sået et par korte rækker på tværs i et bed, hvor der lige er fjernet en række ærter.

Pressenning, vandkande og espaliernet som værn mod katten – skal spinat lykkes må man gå med livrem og seler

Spinaten er sået på nordsiden af den næste række ærter, hvilket giver lidt skygge mens frøene spirer. Når ærterækken er spist om nogle dage, sås endnu et par rækker spinat i skyggen af den næste dobbeltrække ærter – og så videre. Jordtermometeret (som nu viser 18°) bliver stående mellem rækkerne for at overvåge temperaturen, en pressenning spændes ud for at skærme mod solen – og hvis der pludselig (uheldigvis) skulle komme så meget sol de næste dage, at jordtemperaturen alligevel bevæger sig op over de kritiske 21°, ligger en vandkande parat til at overbruse bedet.

Der er samtidig blevet lidt ledig jord i et andet bed i køkkenhaven, som ikke plejer at blive udnyttet. Et hold stangbønner er lige blevet udplantet efter høst af kartofler, men arealet i midten af bedet mellem bønnerne står gabende tomt. Jeg har tidligere forsøgt med udplantning af både rødbeder og salat på den ledige plads, men bønnerne har alligevel lukket så hurtigt af for lyset at der ikke kom noget fornuftigt ud af det. Spinat trives fint med noget skygge i august, er hurtigtudviklende og kan måske nå at producere en del blade inden stangbønnerne lukker og slukker – og det er jo netop bladene spinaten dyrkes for. Så her er der virkelig alt at vinde og intet at tabe: der blev sået et par rækker spinat midt i bedet. Sorten er Matador, som  skulle egne sig ret godt til efterårsdyrkning.

Her er der også lagt net over spinatrækkerne. Ellers er den tørre jord alt for fristende for katten.