Overvintrede broccoli, nye kartofler og havekalender for juni

Overvintrede broccoli, nye kartofler og havekalender for juni

24. maj 2019 0 Af Peter Norris

I marts tegnede høsten af overvintrende broccoli til at være alt andet end lovende. Broccolien var blevet sået i september, overvintret i små potter i drivhuset, og udplantet i mistbænk sidst i februar. Normalt plejer jeg at kunne høste pæne broccolihoveder fra først i juni, men allerede i starten af marts begyndte de små 10-15 cm høje broccoliplanter at danne et bitte blomsterskud i midten.

Broccoli med lille midterskud i marts

Samtlige planter var med andre ord ved at gå i blomst alt for tidligt, noget jeg tidligere har oplevet hos enkelte overvintrende planter (også spidskål), som har stået for længe i små potter så der ikke var mere plads til rødderne. Det var ikke tilfældet dennegang – årsagen er for mig stadig ukendt.

Under alle omstændigheder ville planterne gå fuldstændig i stå hvis det lille skud fik lov at blive siddende, så meget broccoli ville det ikke blive til. Der var så 2 muligheder: enten fjerne alle midterskud og se hvad der så kom ud af det, eller skynde mig at så et nyt hold til erstatning. Jeg valgte begge muligheder, kneb midterskuddene af og såede samtidig nye broccoli indendørs.

Broccoliens blade står tæt midt i maj

I starten af april kom der 2-3 forkølede skud fra et par planter, og derefter skete der intet i lang tid, ud over at planterne voksede videre og satte hver flere kraftige nye skud/stokke fra basis. Bladmassen blev efterhånden ret tæt i mistbænken, så de ældste blade blev udtyndet løbende. For nogle uger siden begyndte der så at udvikles sideskud af samme størrelse som der normalt kommer i løbet af juni efter at midterhovedet er blevet skåret – og idag kunne det første halve kilo høstes, og hvor disse er skåret er der længere ned på stokken yderligere ansats til nye sideskud i bladhjørnerne. Så måske bliver der alligevel en pæn broccolihøst ud af det. Samtidig står der nu et hold 25 cm høje broccoliplanter som lige har måttet omplantes i endnu større potter i venteposition som afløsning.

Nye sideskud på broccoli

Broccoli går ret godt sammen med nye kartofler, så nu måtte det være slut med at gå og vente på knolde. Den sidste uges tid har jeg flere gange stukket en pegefinger i jorden i frilandsbedet uden at støde på noget som helst, men sorten Solist sætter vist ikke knolde så højt oppe som andre sorter. Der var så ikke andet at gøre end forsigtigt løfte en plante med greb – hvis der ikke var gevinst kunne man altid plante den igen. Gevinst var der dog, og mange af knoldene var så store at vi  sagtens kunne have spist nye kartofler for flere dage siden! Nu er der med andre ord 2 høstklare bede med nye kartofler, hvor der gerne skal kunne plantes porrer om nogle uger – vi kommer til at spise kartofler flere gange om dagen det næste stykke tid.

Der var 400 gr under den første plante

Dagens eneste udplantning: kirsebærstammer af egen avl podet med østershat mycelium

Havekalender på juni

Ved indgangen til juni begynder køkkenhavearbejdet at skifte karakter, hvor det nu handler mere om løbende at høste frugterne af alt de foregående måneders arbejde. Det afspejler sig i havekalenderen for juni, hvor mængden af to-do er faldet i sammenligning med det store ræs i april og maj. Der er dog stadig en hel del der skal sås:

Primo

 • Agurk sås i potter til friland. Sorten Green Fingers plantes ved hegn hvor der først har vokset ærter
 • Blomkål og spidskål sås i pluggbox. Winter Aalsmeer til overvintring, og spidskål Hispi til at plante imellem til høst efterår
 • Minicole sås. Udplantes efter jordbær i mistbænk
 • Sidste hold ærter Hurst Green Shaft sås

Medio

 • Blomkål sås. Nuage til udplantning efter kartofler
 • Rødbeder sås i pluggbox til senere udplantning mellem ærter efter høst af kartofler
 • Salat sås i pluggbox til udplantning efter tidlige gulerødder i mistbænk og mellem jordbærrækkerne
 • Sidste hold majs sås i rootrainers. Udplantes mellem 2. års jordbær
 • Stangbønner sås til udplantning efter kartofler. Sorten Cobra.

Ultimo

 • Stangbønner sås til udplantning efter hvidløg. Sort Cobra
 • Aspargesbed får kompost efter sidste høst