Salaten slap (næsten) med skrækken

Salaten slap (næsten) med skrækken

30. november 2019 3 Af Peter Norris

Endnu en gang har jeg forsømt at rette mig efter selvforsynerens Regel Nr 1: Stol Aldrig Blindt på en Vejrudsigt. I aftes forudsagde både Yr og DMI at vi lokalt ville komme ned på ca 2°, så jeg tænkte ikke på at dække de lidt frostsarte ting med fiberdug for at yde en smule ekstra beskyttelse. Her er det især salaterne jeg burde have været noget mere øm over, når nu målet er at kunne høste friske blade så længe som muligt – lidt større planter tåler erfaringsmæssigt ikke så meget frost.

Da jeg stod op imorges kl 6, blev jeg meget hurtigt vågen – termometeret meldte -3,3° i køkkenhaven. Morgenkaffen blev droppet til fordel for varme sokker, hue og lommelygte, og rigtig nok: salatplanterne var stivfrosne i både mistbænke og tunnelbed. Frosten var heldigvis endnu ikke trængt ind i drivhuset, så her kunne jeg nå at dække bedene med fiberdug.

Bladene var frosne og hang noget på Grenoble Red i tunnelbedet

Den mest udsatte salat var Grenoble Red i et tunnelbed, som dyrkes for første gang i år til høst af blade i løbet af vinter og forår. Havde jeg været mere forudseende skulle jeg igår have høstet alle de største blade (som er de mest frostfølsomme) og lagt fiberdug over – så burde planterne kunne klare de 3-4° frost. Her kl 6 kunne jeg blot kaste fiberdugen over planterne og håbe at de ikke frøs mere end de gjorde i forvejen.

Lidt senere på morgenen da det begyndte at blive lyst, men uden at solen ramte køkkenhaven, blev planterne overbruset med iskoldt vand fra regntønden. Man plejer at kunne redde frosne kartoffelblade om foråret ved at tø dem op med vand inden de bliver ramt af solens stråler, og nogen gange virker metoden også for salat.

Samme planter 4 timer senere – bladene har rejst sig igen.

I mistbænkene stod en del Winter Gem, hvor halvstore planter i tidligere år er gået til i frost. De fik den samme overbrusning, men tilsyneladende har det ikke kunne redde dem. Planterne har været for udviklede, og her midt på eftermiddagen kan man se at mange er skadede.

Winter Gem med frostskade – de burde have haft mindst 1 lag fiberdug.

I de kommende dage skal der spises de overlevende Winter Gem, og her til aften skal både drivhusets og tunnelbedets salater have lagt fiberdug over i god tid.

Winter Gem og Grenoble Red i drivhuset.

Drivhusets mindste Winter Gem – planter af denne størrelse plejer at klare 10-12° frost med et par lag fiberdug

Det er ikke kun salaten som burde have haft beskyttelse – rødkål skulle heller ikke kunne klare frost. Jeg har ikke tidligere haft erfaring med en frossen rødkål, og det er ikke lige til at se om de har taget skade – muligvis ville det være det klogeste at få dem hurtigt høstet og op i en gryde.

Det er lidt usikkert om der bliver rødkål til julens flæskesteg