Sammenligning af blomkålssorter – lidt klogere er man måske blevet

Sammenligning af blomkålssorter – lidt klogere er man måske blevet

30. august 2020 2 Af Peter Norris

For nogle år siden faldt jeg over en ny sort blomkål,  Chinese Sweet Sprouting Cauliflower, som beskrives som værende en hybrid af nogle kinesiske blomkålssorter. Den danner ikke et fast tætknyttet hovede som almindelig blomkål – midterskuddet deler sig i flere lange enkelte skud, og ligner et blomkål som er ved at gå voldsomt i blomst.

Smagen er langt mere delikat og mild end almindelig blomkål, hvor de grønne stilke er lige så sprøde og lækre som asparges. På mange måder er den blomkålenes svar på broccolini, men i modsætning til broccolini kommer der ikke yderligere sideskud efter den første høst.

Siden er jeg stødt på andre sorter som ligner den til forveksling, ofte kaldet Fioretto eller Biancoli (og såmænd også Karifurore). Nogle steder bruges de forskellige navne i flæng for det samme, andre steder beskrives Chinese Sweet Sprouting, Fioretto og Biancoli som helt forskellige hybrider, med forskellige “forældre” både inden for blomkål og broccoli. Jeg er også stødt på både en “Fioretto 60” og en “Fioretto 70”, hvilket hentyder til antalt dage til høst. Det er endnu ikke lykkedes google at skabe klarhed over hvordan det hele hænger sammen.

Men i år forsøger jeg at blive en smule klogere ved at sammenligne de to sorter “Chinese Sprouting Cauliflower” fra DtBrown og “Sprouting Cauliflower Fioretto” (uden noget tal bagefter) fra PlantsofDistinction. Beskrivelserne af dem var nogenlunde ens, så umiddelbart tænkte jeg at der nok ville komme nogenlunde det samme resultat ud af det.  Det gjorde der bare ikke.

Til trods for at de blev både sået og udplantet samtidig i samme bed, er de to sorter faldet ret forskelligt ud. Fioretto har vist sig at være et par uger tidligere, men udbyttet er langt mindre. Med 5 planter har den  gennemsnitlige høst  været på 175 gr, og ingen har givet mere end 200 gr.

Fioretto

Dagens høst af den første Chinese Sprouting har derimod været på 760 gr – de øvrige 3 planter kommer næppe op på samme niveau, men alligevel en meget klar forskel. Den ligner også til forveksling sorten som jeg dyrkede sidste år fra Thompson&Morgan, blot kaldet “Chinese Sweet Sprouting Cauliflower”, hvor gennemsnitsvægten var 600 gr på plante. Smagsmæssigt er dagens høst også mere lækker end Fioretto, så foreløbig er der ingen tvivl om hvilken sort jeg vil fortsætte med.

Chinese Sprouting

Der er blot et enkelt uafklaret spørgsmål. Chinese Sprouting skulle kun give den ene høst og danner ikke efterfølgende mindre sideskud – der skete i hvert fald intet de sidste par år selv om jeg lod planten stå længe efter den første høst. Fioretto skulle ifølge beskrivelser opføre sig på samme måde, hvorfor jeg også har fjernet hele planten efter høst for at plante noget nyt. Men i mine søgninger for at blive klogere på sorterne er jeg et par steder stødt på det modsatte: Fioretto skulle producere sideskud efter at midterskuddet er høstet. Nogen gange er det lidt svært at gennemskue hvordan en afgrøde opfører sig – problemet er blot at jeg helt ærligt ikke ved om jeg har lyst til at ofre dyrkningsplads næste år for at finde ud af det.