Tid til tidlige rødbeder

Tid til tidlige rødbeder

17. marts 2020 8 Af Peter Norris

Sidste års allersidste 300 gr rødbede er lige blevet spist sådan som vi allerhelst (men ikke altid) spiser dem: nemlig som hovedingrediens i en chokoladekage. Inden længe bliver mangelsituationen mærkbar, hvor ikke engang forårets rabarberkager helt vil kunne opveje savnet. Vi har nemlig bundet os selv op på den regel, at kager skal indeholde  mindst én hovedingrediens fra køkkenhaven, og her er der intet der overgår rødbeder i en chokoladekage. Derfor er det slet ikke for tidligt at få de tidlige rødbeder i jorden.

Sorten Boltardy er det oplagte valg når det drejer sig om at få de tidligste rødbeder. Den er meget lidt tilbøjelig til at gå i stok selv om planterne har været udsat for lidt forårsfrost. Den er dog ikke 100% frostsikker. Sidste år indtraf der flere gange nattefrost efter udplantningen, og her blev ca 10% af planterne inspireret til at lave blomst i stedet for bede.

Frøene blev multisået for godt en måned siden med 4-5 frø pr celle i en rootmaster – kom der flere end 4 spirer i en celle blev der udtyndet. De sidste 14 dage har de været på drivhusophold, dækket med fiberdug når nætterne truede med frost. Idag er de så blevet udplantet med 25-30 cm mellem de enkelte celler i et plastdækket bed – og for at beskytte dem bedre end sidste år vil de i tilfælde af nattefrost (som nok indtræffer i den kommende weekend) få yderligere et lag fiberdug til aften.

Også på et andet område er jeg muligvis blevet mere rødbedeklog. Sidste år havde jeg et generelt problem med at rødbederne slet ikke trivedes. Jeg havde ikke været ude for det tidligere og jeg kunne slet ikke gennemskue hvad årsagen til miséren kunne være. Efterfølgende hørte jeg om erfaringer med at netop rodfrugter ikke brød sig om alt for meget jorddække, og sidste år havde jeg lige præcis for første gang dækket grundigt mellem rækkerne med græsafklip, som godt kunne gå hen og blive lidt tæt. Om der er noget reelt i det, eller om det blot er en tilfældig anekdotisk erfaring ved jeg ikke – men i år får rødbederne ikke græs.

Ært Twinkle med rødbeder i mellemrækken

Det kunne også blive til en række rødbeder i bedet med tidlige ærter. Den første dobbeltrække ærter blev udplantet, og senere idag skal der sås endnu en roottrainer med ærter til den næste dobbeltrække. Derefter skal ærterne sås direkte om 14 dage, og igen midt i april – ialt 4 dobbeltrækker i bedet med ca 60 cm imellem. Det giver plads til at udplante rødbeder mellem ærterne, som kan nå at udvikle sig til høst inden bedet skal bruges til forskellige kål i juli.

Grønt har vi dog rigelig af for tiden, men jeg har endnu ikke fundet ud af at forvandle salat til kage