Tid til udplantning

Tid til udplantning

21. marts 2019 7 Af Peter Norris

Med de stigende dagtemperaturer og kun udsigt til lettere nattefrost, er det blevet tid til at udplante de første forårsafgrøder. De overvintrende blomkål, spidskål og broccoli, som har stået i potter i drivhuset vinteren over, kom allerede i jorden i februar – nu drejer det sig om de småplanter som er blevet forkultiveret indendørs eller i drivhuset siden starten af februar.


Rødbeder forkultiverede i pluggbox

For at få de tidligste rødbeder dyrkes sorten Boltardy, idet den kan klare rimelig lave temperaturer uden at gå i stok, hvor andre sorter må vente endnu en måned med at komme i jorden. De har været sået i pluggbox med 3-4 frø pr celle, og udplantes uden at skille planterne ad – de enkelte celler sættes blot med en afstand på 25-30 cm imellem. Bedet dækkes i første omgang med plast indtil en gang i april. 

Om foråret udgør drivhussalaten sået i september det tidligste salathold, som vi er begyndt at tage af nu. Det næste hold blev sået først i februar og udplantes nu i en mistbænk i de 3 midterrækker. I yderrækkerne skal der efter planen være plads engang i april til at udplante tomater (4 styks Bloody Butcher) – og for at planen skal gå op skal pladsen jo helst være ledig. Derfor sættes forkultiverede radiser, som forhåbentlig er spist til den tid. 


Radiser

Endelig stod der en bakke med småplanter af rapini, hvor rødderne efterhånden fyldte ret godt i potterne. Mistbænken som skulle modtage dem var ikke helt ledig, men rapinien kunne risikere at gå for tidligt i blomst hvis rødderne ikke snart fik mere plads. Derfor måtte den sidste Minicole høstes lidt før tid. Disse kål var blevet udplantet ret tæt som 2. afgrøde i mistbænken i juli (13 styk på en kvadratmeter), men regnes egentlig ikke som en vinterfast kål – det er de alligevel i mistbænken, og det sidste eksemplarer havde fået lov at blive stående for at se hvor længe den kunne holde sig frisk.


Minicole

Rapini

Ud kom minicolen og ind kom rapinien, som for os er en af de vigtigste forårsafgrøder (man kan læse mere om den her. 18 planter passer til en mistbænk, og der sættes en plastring omkring hver småplante for at beskytte dem mod at en knoporm skulle finde på at gnave dem over i jordoverfladen.

Vores yndlingsspise om foråret (inden de nye kartofler dukke op) er pasta med rapini, som indtages flere gange om ugen indtil planterne opgiver ævred sidst i maj.

Pasta med rapini

2 fed hvidløg

1 dl brødkrummer

 peberflager

100 gr rapini

Rapini koges i 5 minutter. Fjernes fra gryden og hakkes groft. Pasta koges i vandet i samme gryde.

Olie kommes på en pande, hvidløg sauteres i et par minutter. Brødkrummer og peberflager tilsættes. Steges i 5 minutter, lægges til side. Lidt mere olie kommes på panden, rapinien varmes med salt og peber. Brødkrummemix tilsættes. Pasta kommes på panden, blandes og evt fugtes med lidt af kogevandet. Parmesan drysses over.

Kan også drysses med ristede pinjekerner eller valnødder. Man kan også drysse med smuldret feta.