Trods frost om natten er der gang i mistbænkene

Trods frost om natten er der gang i mistbænkene

15. april 2019 5 Af Peter Norris

Nattefrosten har taget det meste af haveopmærksomheden det sidste stykke tid. Der har været meget som skulle beskyttes, lige fra fremspirede kartofler, små rødbeder, jordbærblomster og udplantningsplanter i drivhuset til blomstrende fersken, abrikos og nu også kirsebær. Der er anvendt meget fiberdug og plast rundt omkring i bede, drivhus og mistbænke, hængt pressenning op foran sydfrugterne og oversprøjtet kirsebærtræerne med haveslangen klokken 5 om morgenen for at redde blomsterne. Tilsyneladende har det meste overlevet, blot har 4° frost en enkelt nat måske været for meget for abrikosblomsterne.

Om dagen har solen skinnet fra en ofte helt skyfri himmel, godt nok sammen med en koldt østenvind, men i drivhuset har der været godt lunt. Hver morgen er de ca 100 småplanter af tomat og peber blevet båret ned til dagophold i drivhuset, og de to lag fiberdug over drivhusplanterne er blevet fjernet – og hver aften er det gået den anden vej: på med dugen og ind med de sarte planter. Det har betydet at jeg dagligt har kunnet følge med i hvordan solvarmen for alvor har sat gang i udviklingen i drivhuset, hvor der har kunnet høstes masser af salat, spinat, mizuna og forårsløg.

Derimod har der ikke været noget at høste i mistbænkene, så der har jeg kun tænkt på at frostbeskytte – nogle af tingene fik fiberdug, alle vinduerne blev lukket til, og siden har jeg mere eller mindre glemt at kigge til dem. Det har jeg så gjort idag, og det viser sig planterne bestemt ikke har stået stille – nogle af tingene er ovenikøbet længere fremme end de plejer på dette tidspunkt.

Rapini i mistbænk

Det viser sig, at jeg er kommet lidt for sent til rapinien. Rapini skal helst skæres inden blomsterne åbner sig, så her kunne jeg have høstet for flere dage siden. Og det er ca 14 dage tidligere end jeg plejer at kunne høste. Normalt lader jeg mistbænkens vinduer stå åbne døgnet rundt når de første skud begynder at komme, men på grund af den lange periode med frost om natten og en kold blæst om dagen har der været lukket – her burde jeg have åbnet op dagligt når solen stod på.

Skud på rapiniplanterne skæres 15-20 cm lange, og nye skud kommer frem i bladhjørnerne

 

Rapiniskud

 

Mistbænkærter i blomst. Sået inde 28. januar

Over i en anden mistbænk med ærter er blomstringen også i gang, hvilket ligeledes er meget tidligere end normalt. Hos ærter plejer der at gå ca 21 dage fra blomstring til modne bælge, hvad der burde betyde høst i første halvdel af maj – hvilket jeg aldrig har været ude for før. Ærter er selvbestøvende, hvor bestøvningen for det meste foregår inden blomsten åbner sig. Der er med andre ord ikke brug for insekter til at klare ærterne, hvorfor det ikke gør noget at de lukkede mistbænkvinduer har forhindret at bestøvere kunne komme til.

Jordbær blomstrer i mistbænk

I mistbænken med jordbær er der derimod nu blomster som ikke kan undvære insekter til bestøvningen. Planterne blev dækket med to lag fiberdug inde i bænken før der var noget der var sprunget ud. Jordbærblomster tålet nemlig slet ikke den mindste frost – selv endnu ikke udsprungne blomster kan tage skade (en frostskadet blomst kan kendes på at midten er sort i stedet for gul som normalt). Blomsterne har klaret de mange frostnætter, men har nu åbnet sig og har brug for hjælp til bestøvningen. Derfor må vinduerne tages helt af om dagen for at lade insekter komme til – og samtidig vil jeg nok selv lege bi.

 

Hovederne er vokset godt på spidskål i løbet af den sidste uge

 

Salaten skal helst være parat når drivhussalaten er færdighøstet i starten af maj

Gulerødderne har også haft 2 lag fiberdug – får rødderne frost på dette tidspunkt går de bare i stok

Spinaten har heller ikke ligget på den lade side trods kulden