Udplantning af den første vintersalat

Udplantning af den første vintersalat

12. oktober 2019 3 Af Peter Norris

Tomaterne har deres faste pladser i drivhuset: bøfferne i den ene side og de små cherry og blommer i den anden. Bøfferne bliver stort set altid færdig før de små, og kan derfor ryddes og gøre plads til den første udplantning af drivhusets vinterafgrøder. Dennegang sker det dog noget tidligere end det plejer – både planterne og udbyttet har været en del mindre end normalt, og nu er de færdige for i år. Om det har været vejrets (mange blomster døde i hedebølgen), sorternes, frøenes eller min egen skyld er ikke til at sige – det har bare været et dårligt bøf-år, mens de øvrige drivhustomater har opført sig som de plejer.

Inden der kunne udplantes kunne jeg ikke længere komme uden om at renovere bedet en smule – den gamle ramme var stort set smuldret væk efter 15-20 år. Den nye ramme af lærk fra Jem&Fix blev selvfølgelig en del højere end den gamle og kaldte derfor på mere jord, som heldigvis altid kan hentes i en kompost- og møgblandet udgave fra hønsegården. Hønsene måtte dog først lukkes inde i den inderste gård, da de ellers bare sætter sig oven på spaden når man prøver at grave. Bedet fik også lidt ren kompost fra kompostbeholderen, og her måtte der først flyttes myriader af kompostorme, som var godt i gang i bunkens øverste 20-30 cm.


Efter ca en dags arbejde (med pauser) kunne der udplantes. Her i den ene side står så mizuna og salaterne Winter Gem og Grenoble Red. Senere kommer nogle rækker forårsløg. I drivhusets anden side bliver cherrytomaterne nok først ryddet i november, hvor der så bliver plads til mere salat, mizuna, vårsalat og spinat.

Nærmest er Grenoble Red, Winter Gem i midten, og bagerst mizuna

Salatsorten Grenoble Red anbefales varmt af Charles Dowding, som den bedste sort til at overvintre og høste blade af fra sidst på vinteren og helt hen til juni hvis man vil. Jeg har derfor i flere år sået som han anbefaler i september for at kunne udplante her i oktober, men det er der bare aldrig kommet ret meget ud af, idet der hvert gang kun har været ganske få frø som er spiret. På hans hjemmeside er der flere der klager over at netop denne sort spirer elendigt, og det gør den også for Dowding, så jeg har ikke været alene om det. I år er det lykkedes at få frø fra et nyt firma, den franske Graines Baumaux, og her har spireevnen overraskende nok været i top. Så i år har det været muligt at tilplante et helt tunnelbed med den røde Grenoble.