Vinterskalotter og alle de andre løg
Jeg har i mange år dyrket løg til overvintring, først fra sætteløg og senere (og med større held) fra frø. Det har været både gule og røde løg, men jeg havde aldrig tænkt på at overvintre skalotteløg – jeg har altid gjort som stort set alle andre: plantet i april.
I november sidste år havde jeg fat i det engelske haveblad Grow Your Own, hvor man under månedens arbejde for december kunne læse, at nu var det tid til at plante skalotter. Det kunne ske når som helst fra november til april, de overvintrende gav ofte det bedste udbytte, og tommelfingerreglen sagde “plant on the shortest day, harvest on the longest”.
Det måtte prøves. Godt nok er klimaet i en del af England mildere end her, men forskellen er efterhånden ikke så stor, og englænderne kan også have perioder med hård frost. 30. november satte jeg så skalotter i kanten af et ledig bed – sorten var Lorient som jeg selv havde dyrket fra frø sommeren inden. 15 cm imellem med toppen lige i jordoverfladen, og så kunne de passe sig selv – ikke engang overdækning fik de.
Alle har overlevet, bortset fra en enkelt som solsorten (sætteløgenes største plage) har pillet op, og er nu i god vækst. Idag har jeg udplantet to rækker såede skalotter i samme bed, med henbliik på at sammenligne udbyttet af de forskellige metoder – falder det godt ud kan det være at overvintring af skalotter ender med at være METODEN.
De almindelige overvintrede løg i mistbænken har efterhånden så store toppe at vinduerne tages af. Og nu har de brug for vand – omkring 25 mm pr uge, og da der ikke ser ud til at komme noget ovenfra, bliver det med kande.
Idag har det også været perfekt til at udplante alle de 5 andre sorter løg, som blev sået i februar. Nattemperaturen er nu tæt på de ambefalede 8° (i hvert fald med fiberdug over de første nætter), så der er drysset lidt stenmel ud over bedet, vandet godt i rækker med 20 cm imellem, hvorefter klumperne med 3-5 planter i hver er sat med 25 cm afstand. Det er en smule tættere end der står på poserne, men vi har heller ikke normalt brug for meget store løg i husholdningen.
I drivhuset begynder det at knibe med gulvpladsen. Der er ved at være så lunt om natten at tomat- og peberplanterne vil kunne overnatte i drivhuset med et lag fiberdug over, frem for at blive båret frem og tilbage hver dag mellem hus og drivhus. Men hvis de skal kunne være der, er der andet der må flytte ud. Det går så ud over de overvintrede forårsløg og salatplanter. Der er altid langt mere end vi kan nå at spise inden tomaterne har brug for pladsen (25 salater har vi spist siden starten af marts, og det har været rigeligt!), så hvert år holder de flyttedag engang i april. Og blot man gennemvander jorden først og får en ordentlig rodklump med, plejer øvelsen at lykkes selv med helt udviklede planter.
Og idag har vi spist de absolut sidste kartofler årgang 2018. Sorten Ditta holder ret godt på lager i et uopvarmet (men ikke kælderkoldt) rum, havde kun små spirer, og trods alderen fungerede de glimrende til pommes frites. Nu skal vi blot igennem 2 kartoffelløse uger indtil kartoffelspandene (som nu er flyttet tilbage til drivhuset) ifølge traditionen leverer nye til 1. maj😉
Sidste år så jeg i en facebook gruppe, at der var en, der satte ‘Longor’ (sammen med Radar)
om efteråret og havde gode erfaringer med det.
Jeg havde meget dårligt udbytte af mine forårs-satte – kun nogle små tynde, som jeg så
ville prøve at sætte i efteråret, men fik det ikke gjort – i år skal det absolut prøves..
Jeg vil også helt sikkert gøre det igen i år. Der er så rigeligt at gøre i haven i april, og jeg ville nyde at fingrene mere i jorden i november!
Hvordan ser dine skalotter ud nu? Jeg havde sat nogle af mine egne såede skalotter i potter i drivhuset. De så superfine ud, da de var kommet på friland. Pludselig visnede nogle af bladene. Løgene udvikler sig, men nu er de ved at gå i stok. Gad vide om der kommer frø på?
Jeg har tidligere sat almindelige skalotter i potter i drivhus og det lykkedes fint.
Har du læst artiklen om løgminerfluen i majnummeret af PØ. Jeg har uden at vide det haft den i haven i flere år. Det er den, som for et par år siden ødelagde alle mine porrer. Nu er porrerne under bionet og kun få angreb. Derfor er alle løg nu også under bionet i år. Jeg tror det var den, der ødelagde løghøsten i 2018.
Skalotterne ser helt “normale” ud – danner hver 3-5 løg uden mindste tendens til at gå i stok.
Læste artiklen med største bekymring, og gik fluks ud og kiggede på mine overvintrende løg, dog uden at kunne få øje på en flue. Jeg har altid haft mine porrer under net lige fra udplantningen, men her i marts konstaterede jeg noget der kunne ligne et angreb på nogle af de sidste jeg høstede, som ikke havde haft net over siden nytår.
Jeg er forgæves på jagt efter frø til vinterløg (Radar, Troy, Shakespeare,.) men de er svære at opdrive tilsyneladende. Kender du en leverandør så vil jeg være yderst tak emmelig.
Hej Ulrich. De eneste overvintrende løg som man (så vidt jeg ved) kan få i EU er Senshyu Yellow. Jeg har ikke selv kunne finde andet.
Vh Peter