Vinterskalotter og alle de andre løg

Vinterskalotter og alle de andre løg

17. april 2019 8 Af Peter Norris

Jeg har i mange år dyrket løg til overvintring, først fra sætteløg og senere (og med større held) fra frø. Det har været både gule og røde løg, men jeg havde aldrig tænkt på at overvintre skalotteløg – jeg har altid gjort som stort set alle andre: plantet i april.

I november sidste år havde jeg fat i det engelske haveblad Grow Your Own, hvor man under månedens arbejde for december kunne læse, at nu var det tid til at plante skalotter. Det kunne ske når som helst fra november til april, de overvintrende gav ofte det bedste udbytte, og tommelfingerreglen sagde “plant on the shortest day, harvest on the longest”.

Det måtte prøves. Godt nok er klimaet i en del af England mildere end her, men forskellen er efterhånden ikke så stor, og englænderne kan også have perioder med hård frost. 30. november satte jeg så skalotter i kanten af et ledig bed – sorten var Lorient som jeg selv havde dyrket fra frø sommeren inden. 15 cm imellem med toppen lige i jordoverfladen, og så kunne de passe sig selv – ikke engang overdækning fik de.

Overvintrede skalotter

Alle har overlevet, bortset fra en enkelt som solsorten (sætteløgenes største plage) har pillet op, og er nu i god vækst. Idag har jeg udplantet to rækker såede skalotter i samme bed, med henbliik på at sammenligne udbyttet af de forskellige metoder – falder det godt ud kan det være at overvintring af skalotter ender med at være METODEN.

Senshyu Yellow overvintret i mistbænk

De almindelige overvintrede løg i mistbænken har efterhånden så store toppe at vinduerne tages af. Og nu har de brug for vand – omkring 25 mm pr uge, og da der ikke ser ud til at komme noget ovenfra, bliver det med kande.

Nogle er allerede begyndt på løgdannelsen

 

Samtidig med mistbænken blev nogle overskydende sat på friland, uden nogen beskyttelse. Har overlevet vinteren, men er noget bagefter i forhold til mistbænken.

Idag har det også været perfekt til at udplante alle de 5 andre sorter løg, som blev sået i februar.  Nattemperaturen er nu tæt på de ambefalede 8° (i hvert fald med fiberdug over de første nætter), så der er drysset lidt stenmel ud over bedet, vandet godt i rækker med 20 cm imellem, hvorefter klumperne med 3-5 planter i hver er sat med 25 cm afstand. Det er en smule tættere end der står på poserne, men vi har heller ikke normalt brug for meget store løg i husholdningen.

Løgbedet

I drivhuset begynder det at knibe med gulvpladsen. Der er ved at være så lunt om natten at tomat- og peberplanterne vil kunne overnatte i drivhuset med et lag fiberdug over, frem for at blive båret frem og tilbage hver dag mellem hus og drivhus. Men hvis de skal kunne være der, er der andet der må flytte ud. Det går så ud over de overvintrede forårsløg og salatplanter. Der er altid langt mere end vi kan nå at spise inden tomaterne har brug for pladsen (25 salater har vi spist siden starten af marts, og det har været rigeligt!), så hvert år holder de flyttedag engang i april. Og blot man gennemvander jorden først og får en ordentlig rodklump med, plejer øvelsen at lykkes selv med helt udviklede planter.

Forårsløg Kaigaro, sået sidst i sugust

 

Udflyttede Winter Gem

Og idag har vi spist de absolut sidste kartofler årgang 2018. Sorten Ditta holder ret godt på lager i et uopvarmet (men ikke kælderkoldt) rum, havde kun små spirer, og trods alderen fungerede de glimrende til pommes frites. Nu skal vi blot igennem 2 kartoffelløse uger indtil kartoffelspandene (som nu er flyttet tilbage til drivhuset) ifølge traditionen leverer nye til 1. maj😉

Nu skal planterne helst ikke lave mere top – vi vil hellere have knolde!