Ærter med livrem og majs i jordbærbedet

Ærter med livrem og majs i jordbærbedet

15. juli 2019 7 Af Peter Norris

Grams Høje Ært er vores absolutte favoritsort hvad ærter angår, dels på grund af smagen og dels fordi de kan holde længe i bælgene uden at blive melede. Frø kan dog være svære at skaffe, og derfor er de den eneste ærtesort som jeg selv høster frø af hvert år.

Grams Høje er ikke helt så høje som de kan være, sandsynligvis på grund af tørke og lidt for meget varme.

Frøhøsten kræver dog en vis evne til behovsudsættelse – man må styre sin trang til at kaste sig over dem og bare æde løs når de første tykke bælge viser sig. Og et enkelt år gik det ikke så godt – vi guffede med det samme ærterne i os i et plukkerus, indtil jeg lige kom i tanke om at der også helst skulle være noget at så året efter. Og på dette tidspunkt var det absolut ikke de mest fyldte og  velformede bælge der var tilbage.

Proceduren er nu, at før der må spises, må der udvælges 12-14 af de pæneste bælge som skal hænge og tørre til senere frøhøst. Og for at jeg ikke helt uforvarende kommer til at spise de ærter der skulle gemmes, får de udvalgte livrem på i form af en elastik.

Der er 6 ærter pr bælg, så 12-14 bælge giver de frø jeg skal bruge til 2,5 meter dobbeltrække.

Idag er årets sidste hold majs udplantet. Majs skal normalt plantes i blokke for at sikre en god bestøvning, hvorfor jeg plejer at sætte dem med 3 rækker i et bed. Sådan er de første 3 hold plantet hvert år, men herefter har der ikke været flere ledige bede til endnu mere majs (som vi kan spise rigtig mange af). Lidt ledig jord har der dog været i jordbærbedets mellemrækker, så i et par år har jeg forsøgsvis plantet majs i et bed mellem rækkerne af  2. års jordbær, når disse er færdighøstet. Det passer fint med at jordbærplanterne nu skal gødes med en næringsrig kompost, hvilket også kommer majsene til gode. Og selv om der nu kun er plads til 2 rækker majs, har bestøvningen tilsyneladende været god nok – også hjulpet lidt ved at jeg med mellemrum dasker til planterne så der drysser pollen den rigtige vej. Med lidt held og fravær af tidlig nattefrost kan der spises majs i starten af oktober.

Sorten er Damaun, som jeg ikke tidligere har dyrket så sent